Aflevering 1 – Ouderenzorg in 2040: De zorgprofessional

Met Janneke van de Eerenbeemt en Anneke Westerlaken

Deze eerste aflevering staat in het teken van de zorgprofessional. De vraag van deze aflevering luidt: krijgen we in 2040 nog wel de zorg die wij gewend zijn? Paul en Aarnoud nemen je mee op onderzoek in ‘Het Lab’. Hier vertelt Janneke van den Eerenbeemt over nieuwe innovaties die zij om haar heen ziet in haar rol als HR manager bij een ouderen organisatie.

In ‘De Spreekkamer’ gaan ze vervolgens in gesprek met hoofdgast Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zo’n 400 zorgorganisaties. Onderwerpen die aan bod komen zijn; de betaalbaarheid van de zorg, het personeelstekort, het haperen van de woningbouw, het gebrek aan aangepaste woningen voor ouderen en de individualisering in de samenleving. Allemaal grote onderwerpen die in samenhang de stille crisis versterken. Maar de sfeer in de studio is allesbehalve zwartgallig. In het afsluitende ‘Recept’ komen antwoorden voorbij waarmee we nu al aan de slag kunnen en er is optimisme over toekomstige sociale oplossingen.

Een mooie uitkomst van een publieksonderzoek dat wij uitvoerden is dat een groot deel van Nederland zegt iets te willen doen voor iemand die hulpbehoevend is.

Luister hier de aflevering >

Volgende artikel

Aflevering 2 - Digitalisering in de gezondheidszorg: Wenselijk of noodzakelijk