Roadmap voor patiëntparticipatie tijdens ontwikkelingstraject medicijnen

Een onderzoek, gesponsord door de Europese Commissie, toonde aan dat de betrokkenheid van patiënten tijdens de onderzoeks- en ontwikkelfase van een nieuw geneesmiddel een enorme positieve bijdrage levert. Denk hierbij aan onderzoeksmethodes en bijbehorende uitkomstmaten die vanuit het patiëntenperspectief veel relevanter zijn maar onder andere ook dat de werving en behoud van patiënten voor klinische onderzoeken veel succesvoller is.

EUPATI ontwikkelde recentelijk een roadmap die inzicht geeft in het belang én de mogelijkheden van patiëntparticipatie tijdens de ‘research & development’ fase van medicijnen.

Farmaceutische bedrijven vragen daarom steeds vaker de betrokkenheid van patiënten tijdens ontwikkeling en onderzoek, al gebeurt dat vaak nog te weinig of te laat in het ontwikkeltraject.

In de roadmap die EUPATI maakte, worden 4 verschillende fases van het ‘R&D traject’ belicht en geeft EUPATI per fase aan welke rol een patiëntenorganisatie kan hebben. Het geeft een waardevolle inkijk in het ontwikkel- en onderzoekstraject en biedt goede handvatten voor patiëntparticipatie.

 

Over EUPATI

De “European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation” (EUPATI) is een organisatie die vertegenwoordigers vanuit patiëntenorganisaties helpt om een goede gesprekspartner te zijn binnen de farmacie door opleidingen en tools. Er is sinds 2018 een Nederlandse opleiding beschikbaar die naast alle Europese informatie ook specifiek op de Nederlandse markt toegespitste informatie bevat.

Bekijk de video hier >

Volgende artikel

Sponsoraanvraag voor patiëntenorganisaties - een praktische leidraad